Er heerst veel verwarring wat betreft de woorden edelstenen en mineralen? Is dit hetzelfde of niet? En zo niet, wat is er dan anders? De benamingen worden soms ten onrechte door elkaar gebruikt. Maar wat zijn nou de overeenkomsten, en wat zijn de verschillen? Wij hebben voor jullie uitgezocht wat edelstenen en mineralen nou daadwerkelijk zijn!
Een mineraal is een natuurlijk gevormde stof die uit één soort moleculen bestaat. Dat kan een chemisch element zijn, of een verbinding van elementen. Er zijn in de aarde ongeveer 80 soorten elementen gevonden en deze elementen hebben ruim vierduizend mineralen gevormd zoals ijzer en koper. Veel hé?
Edelstenen zijn aan elkaar gegroeide mineralen die meestal uit 2 of 3 mineralen samengesteld zijn en waar een bepaalde kristalstructuur in zit. De mineralen zijn als het ware samengeklonterd tot een edelsteen. De combinatie van aanwezige mineralen bepaalt de hardheid en kleur van de edelsteen.
Amethist krijgt zijn kenmerkende paarse kleur door de aanwezigheid van ijzer en de Rozenkwarts krijgt zijn roze kleur door de aanwezigheid van Titanium.
En dan hebben we nog de termen edelstenen en halfedelstenen. Wat is het verhaal hierachter?
Een edelsteen hoort een hardheid te hebben van 7 – 10 op de schaal van Mohs. Goede voorbeelden hiervan zijn Robijn, Saffier en natuurlijk Diamant. Stenen die niet voldoen aan deze criteria worden vaak aangeduid als halfedelstenen. Deze term werd in 1967 afgeschaft door de sieraden industrie vanwege het onjuiste karakter. Vandaag de dag gebruiken we deze term eigenlijk niet meer en hebben we het gewoon over edelstenen, wat de hardheid daarvan ook is.
Edelstenen bestaan dus uit mineralen, maar niet iedere mineraal is een edelsteen. Dit hangt af van elementen zoals hardheid, complexiteit van samenstelling.
Mineralen en edelstenen kun je dus niet los van elkaar zien, want zonder het één was het ander er niet geweest!